21. DE RIJKE GESCHIEDENIS VAN LEUSDEN

smoussesteeg2
€ 7,00

De inschrijving is gesloten

EENS BISSCHOP EN SCHOUT,
BOEREN EN AMBACHTSHEER,
DAARNA EEN MAIRE EN GROOTGRONDBEZIT,
NU EEN GEMEENTE VAN MEVROUW/MENEER.

Veel soms kleine buurtschappen en een aantal grotere kernen maken samen Leusden. Hoe zit dit precies, hoe zijn de nederzettingen in de loop der eeuwen ontstaan? Ooit maakten de bisschop en kloosters uit Utrecht de dienst uit. Een schout sprak recht over de boerenbevolking. Later kwamen er rechtsgebieden met namen als Leusden, Donkelaar, Snorrenhoef, Hamersveld, Leusbroek en Asschat. Na de Franse Tijd gingen al deze gerechten op in nieuwe gemeente Leusden. Stoutenburg was vanouds bisschopsbezit en werd een afzonderlijke gemeente. Dat bleef zo tot 1970. In Hamersveld kwam het gemeentehuis te staan. Dit geeft vaak verwarring: men denkt dat Hamersveld een zelfstandige gemeente was. 
In deze lezing maken we grote stappen door meer dan 1200 jaar plaatselijke geschiedenis. Daarbij zoeken we een antwoord op de vraag in hoeverre deze geschiedenis de identiteit van Leusden heeft beïnvloed. 
Drs. Ronald Polak is in Leusden geboren. Hij was meer dan veertig jaar geschiedenisleraar en is voorzitter van de Historische Kring Leusden. Regionale geschiedenis heeft al jaren zijn belangstelling. Hij presenteert zijn onderzoeksresultaten in lezingen en publicaties.

1 bijeenkomst op donderdagavond om 20:00 - 22:00  uur
Datum 10 november

Docent: Ronald Polak
Locatie: Bibliotheek
Vragen over de cursusinhoud: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Vragen over de organisatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

schoolsteeg verbeterd

Schoolsteeg

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte