34. LEUSDEN IN DE FRONTLINIE 1940-'45

polak_de_bevrijders_in_de_omgeving_van_den_glind_ingekleurde_foto
€ 9,00

30 plaatsen beschikbaar
Inschrijven

Leusden lag tijdens de Tweede Wereldoorlog twee keer in de frontlinie. In 1940 viel Duitsland aan, in 1945 naderden de Canadezen, onze bevrijders, uit het oosten. Achterveld werd beide keren meer dan welk ander deel van de gemeente getroffen door oorlogsgeweld. Hamersveld en Leusbroek kregen alleen in 1945 te maken met beschietingen. Het eerste gedeelte verheldert wat de (naderende) oorlog in 1939 en 1940 voor de gemeenten Leusden en Stoutenburg betekende. Wat zich tussen 20 april en 22 mei 1945 afspeelde is het onderwerp van het tweede gedeelte van de lezing. Belangrijke aandachtspunten zijn daarbij het Akkoord van Achterveld en de ontwapening van de Wehrmacht in Den Treek. Ronald Polak is gepensioneerd geschiedenisleraar en voorzitter van de HKL. Hij schreef verschillende boeken en artikelen over lokale geschiedenis. 

Meebrengen: n.v.t.

Materiaalkosten: n.v.t.

Donderdagavond 20:00 - 22:00 uur
Datum: 14-4-2022

Locatie: Bibliotheek

Docent: Ronald Polak

Inlichtingen cursusinhoud: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Inlichtingen organisatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte