55. ONDERGRONDS IN DE TWEEDE WERELDOORLOG

€ 5,00

34 plaatsen beschikbaar
Inschrijven
Verhalen uit de Gelderse Vallei, de Veluwe en de Krimpenerwaard.
  
Wist u dat… 
...tientallen Joodse onderduikers een woning in Leusden hebben aangedaan en zijn gered door Karel Brouwer? Als bevolkingsambtenaar vond hij een methode om persoonsbewijzen uit te geven met nieuwe of bestaande geleende identiteit met daarop de pasfoto en vingerafdruk van de onderduiker.
 
…Karel van Ginkel, een boerenzoon uit Woudenberg met zelfontwikkelde zendapparatuur seinde met de Nederlandse regering in Londen? Hij bereidde in het diepste geheim wapendroppings voor die vanaf 1943 in Leusden plaatsvonden.
 
…in Leusden maar liefst vier afwerpterreinen operationeel waren? Op deze terreinen dropten geallieerde bommenwerpers geen bommen, maar wapens voor het verzet.
 
…Karel van Ginkel ook wapendroppings heeft georganiseerd in Berkenwoude en Lekkerkerk en het daar zeer succesvol is verlopen?
 
…een kippenhok in Leusden een startpunt was voor een pilotenlijn? Vanuit dit kippenhok zijn tientallen geallieerde militairen (piloten genoemd) na Market Garden naar bevrijd gebied overgebracht. Dit kippenhok lag aan de Postweg bij boerderij Hardeveld. 
  
En zo zijn er nog veel meer wetenswaardigheden te vertellen.........

 

1 woensdagavond van 20:00 - 22:00 uur

Datum: 20/11

 

Locatie: De Til

Docent: Jose Huurdeman

Inlichtingen lezing: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Inlichtingen organisatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte